STEPHANOTIS FLORIBUNDA (DUFTRANKER)

 

HISTORIE:

Stephanotis floribunda blev i 1837 beskrevet af den franske botaniker Adolphe-Thédore Brongniart (1801-1876). Allerede syv år efter Brongniarts beskrivelse blev de første planter fremvist i England. Stephanotis blev opdaget i regnskovene på Madagascars østside. Som potteplante er den en skøn plante, man kan have glæde af i mange år. Vi sælger den til bl.a. Danmark, Sverige, Norge, Frankrig, England, Italien, Østrig, Schweiz og Tyskland og har også leveret til forskellige kongehuse i bl.a. Danmark, Norge og England. Stephanotis floribunda er ideel til smukke blomsterdekorationer og brudebuketter og kunne f.eks. ses i både H.M. Dronning Margrethes og H.K.H. Kronprinsesse Marys brudebuketter.

 

 

BOTANIK:

Navnet Stephanotis stammer fra de græske ord stephanos (krone) og otis (øre), som henviser til blomstens udseende. Floribunda betyder blomsterrig. Det er en klatreplante med mørkegrønne, blanke og læderagtige blade. Stænglen er urteagtig i ca. et år, hvorefter den bliver træagtig. I regnskoven kan Stephanotis blive op til 25 meter lang, men hos os får den lov at blive mellem 2 og 2,5 meter lang. Det er et stort arbejde og kræver fingerfærdighed at lave en Stephanotis floribunda. Det tager omkring et år at dyrke de ca. 2 meter lange ranker, som opbindes på en naturbøjle eller naturpyramide. Planterne fås i forskellige sorteringer, der afhænger af antallet af blomsterklaser. Igennem 50 år har vi hvert år udvalgt de bedste planter som moderplanter. Vi giver planterne god tid til at vokse, og derfor har vores Stephanotis floribunda flotte, kraftige blade og duftende blomsterklaser.

 

PASNING:

I blomstringsperioden må planten ikke udtørre. Når planten først er afblomstret, må den gerne tørre ud imellem vandingerne. Hvis den får en almindelig blomstergødning ca. en gang om ugen, vil man opleve endnu en blomstring. Under blomstringen kan planten ikke tåle træk, og det anbefales ikke at stille den i direkte sol. Om sommeren kan den trives fint udenfor, hvis den står lidt beskyttet. Står den køligt under blomstringen, holder blomsterne længere. Planten kan dog ikke tåle frost, og temperaturer under 14 grader anbefales ikke. Stephanotis floribunda er en langdagsplante, hvilket betyder, at den blomstrer naturligt, når dagen bliver længere end natten. Derfor vil den naturligt blomstre i det sene forår og om sommeren.

 

BLOMSTER:

Blomsterknopperne udvikles altid på de nye skud, hvor de sidder ”i dvale” og venter på, at lyset og temperaturerne bliver optimale. Skuddene dannes også i bladhjørnerne.

 

 

FRUGT:

Hvis man gerne vil have frø af Stephanotis floribunda, skal man lade blomsterne sidde på planten. Hvis der sker frugtdannelse, forbliver blomsterstilken grøn, og der udvikles en frugt på stilken. Frugten ligner en stor, grøn blomme og kan ikke spises. Hvis blomsterstilken bliver gul, og blomsten falder af planten af sig selv, sker der ingen frugtdannelse. Der går normalt over et år, før en eventuel frugt bliver moden. I så fald bliver den brun og åbner sig. Frøene kan sås ved stuetemperatur i en fin sphagnum. Den nye plante vil i begyndelsen ikke ligne den gamle, da den er i ungdomsstadiet og f.eks. har smallere og tyndere blade og mørkerøde bladnerver. Der går ca. fire år, før planten når voksenstadiet og ligner den Stephanotis floribunda, vi kender, og som kan danne blomster.